INFORMATICS PRACTICES [CLASS – XII]
By : Gulshad Sir

REVISION NOTES ON HTML & XML
1.       Which HTML tag inserts a horizontal straight line on a web page?
Ans : <HR>
2.       How is <P> tag is different from <BR> tag in HTML?
Ans : <P> tag inserts a blank line and starts a new paragraph whereas <BR> tag forces text to a new line.
3.       How are tags used in XML is different from tags in HTML? Write two points.
XML tags
HTML tags
New tags can be created using XML tags
New tags cannot be created using HTML tags.
XML tags cannot be empty tags
HTML tags can be empty tags
Ans :


4.       Mention the purpose of each of the following tags : <BR> , <LI> , <HR> , <TABLE>
Ans :      <BR> is used to insert a line break;
                <LI> is to define list item in an ordered or unordered list.
                <HR> to place horizontal line in an HTML document
                <TABLE> is used to create a table in an HTML document.
5.       What is XML?
Ans : XML is used to store and transport data. It stands for Extensible Markup Language.
6.       Which is the largest heading tag in HTML?
Ans : <H1> is the largest HTML tag.
7.       What is wrong with the following code : <OL TYPE = “a” START = “d”>
Ans : The value of start attribute should be a number not an alphabet. If we want to start the above list from d, we should specify as : <OL TYPE = “a” START = 4>
8.       Differentiate between ordered and unordered list.
Ans :      <OL> tag is used to define ordered list. A number or letter is placed in front of every list item.
                <UL> tag is used to define unordered list. A bullet symbol is placed in front of every list item.
9.       What are the values we can give with type attribute in <UL> tag?
Ans : Square, Circle and Disc
10.   Which tag is used to create tables in HTML ?
Ans : <TABLE> tag is used to create a table in HTML.
11.   Which is the smallest heading tag in HTML ?
Ans : <H6>
12.   Which tag is used to define the header row of a table?
Ans : <TH> tag is used to define header row of a table.
13.   Is the following XML code is valid? Justify your answer.
<student-list>
<student>
<rollno>123</rollno>
<name>Ahmad</name>
<student-list>
                Ans : No, this is not valid. The correct code is given below:
<student-list>
<student>
<rollno>123</rollno>
<name>Ahmad</name>
</student>
</student-list>
14.   Write HTML code to set the background color as PURPLE and text “I am in Class XII” as BLUE.
15.   Which tag is used to specify (i) Table data             (ii) Table row ?
Ans :      (i) <TD>                                (ii) <TR>
16.   Write any two differences between <HR> tag and <H1> tag in HTML.
Ans : Differences between <HR> and <H1> tags are as follows :
<HR> tag
<H1> tag
1.       It produces a horizontal line at the width of the browser window.
2.       This is an empty tag
1.       This tag produces the first level of heading with largest font size.
2.       This tag is container/paired tag.
17.   What is the basic structure of HTML file?
Ans :      <HTML>
                <HEAD> <TITLE> My page </TITLE></HEAD>
                <BODY> ……………………. </BODY>
                </HTML>
18.   Is justified alignment to a paragraph will be assigned in HTML? Justify.
Ans : No, as only left, right and center alignment are allowed.
19.   Write down some features of XML.
Ans :      (i) XML was designed to transport and store data with focus on what data is.
                (ii) XML is free and extensible.
                (iii) Platform independent.
                (iv) Easy as HTML
20.   List two attributes of <FONT> tag.
Ans : FACE and COLOR
21.   Name the attribute of <BODY> tag to change the text color and background color.
Ans : To change the text color, TEXT attribute is used and to change the background color BGCOLOR attribute is used.
22.   Differentiate between BGCOLOR and BACKGROUND attributes of <BODY> tag.
Ans : BACKGROUND attribute is used to set an image in the background of the web page while BGCOLOR attribute changes the background color of the web page.

*********

Comments